19 gener 2022

El mètode 5P

Un tronc sota els peus, un fet tant ancestral com aquest és amb el que consisteix la base del Mètode 5P (propioceptivo pelviperineal).

La seva autora, la Chantal Fabre-Clergue, matrona i sexòloga francesa, ha creat aquesta tècnica amb l’objectiu d’activar les fibres musculars més profundes de la faixa abdominal i del sòl pèlvic per ajudar a la seva recuperació.

El mètode consisteix en pujar sobre el tronc d’Eutonia amb els peus nus i amb una postura d’autoelongació vertebral, és a dir, mantenint el cos com si es volgués créixer cap amunt. Aquests dos aspectes tècnics imprescindibles ens ajuden a enviar a l’organisme una informació postural que farà que, de manera inconscient, adoptem i mantinguem després de realitzar l’exercici.

El mètode consisteix en tres fases que van augmentant progressivament la seva dificultat i que ajudaran a que gradualment s’obtinguin cada vegada més beneficis pel cos.

EL MÈTODE

Es diferencien tres fases:

  • Fase 1

Es col·loca el tronc amb la base estable contra el terra.

En aquest nivell la postura adquireix la màxima importància: peus nus i separats a nivell dels malucs, genolls desbloquejats, pelvis neutre i auto-elongació. Serà necessària l’activació del múscul transvers abdominal durant tot l’exercici.

L’altre punt important en aquesta fase és la respiració: L’aire ha d’entrar de manera fluida, no molt profunda i notant com les costelles es van obrint quan agafem aire i tancant quan espirem.

Es mantindrà la postura durant 15-20 minuts, encara que sempre es recomana que a l’inici es faci de forma progressiva.

  • Fase 2

Es col·loca el tronc amb la base inestable contra el terra.

La postura serà la mateixa de la fase 1, però es pot augmentar una mica la flexió de genolls i la separació dels peus.

La respiració continua sent molt important: en aquesta fase, el control respiratori hauria d’estar controlat tot i la dificultat afegida als exercicis.

En aquest punt, l’equilibri és el gran protagonista, l’activació del múscul transvers és el que ens ajudarà a mantenir-lo. L’objectiu, és aconseguir mantenir-se sobre el tronc en un desequilibri estable, és a dir, amb un cert moviment però sense caure del tronc.

La duració de la fase serà de 5-10 minuts.

  • Fase 3

Es col·loca el tronc amb la base inestable contra el terra.

La postura serà la mateixa que en les fases anteriors, però s’incorporarà moviment.

Aquesta dificultat extra pot ser provocada per la presència d’una goma elàstica o per diferents moviments que es realitzaran sense perdre l’equilibri i la postura.

Aquesta fase no es pot allargar més de 5 minuts.

BENEFICIS I INDICACIONS

Quins beneficis té el Tronc d’Eutonia? :

  • Activa la musculatura abdominal, lumbar i perineal profunda.
  • Tonifica l’abdomen i el sòl pèlvic.
  • Re-programa la postura.
  • Incrementa la percepció del cos.
  • Allibera el diafragma.
  • Reequilibra les tensions musculars.
  • Millora les experiències sexuals.

El Mètode 5P és molt conegut dins del món de la rehabilitació post-part. Els seus beneficis a nivell de sòl pèlvic i abdomen ajuden a millorar la recuperació de la dona després de l’embaràs i el part.

Malgrat això, també té una gran utilitat en problemes d’incontinència, tant urinària com fecal, restrenyiment, hemorroides, fissura anal, dolor en les relacions sexuals associat a un vaginisme o a una disparèunia superficial, així com també en patologia discal o mal d’esquena.

Els efectes del tronc són immediats. Ràpidament notarem com la postura corporal és més recta i ens és més fàcil de mantenir. A nivell clínic, sorprèn l’alliberació del diafragma que es produeix.

El mètode 5P és un regal per el cos en tots els sentits. 

T’hi animes? 🙂

 

Marta Seguí, fisioterapeuta i psiconeuroimmunòloga.