Col·laboradores del niu
El terme “helper at the nest” (col·laboradors del niu) és un mot que s’utilitza en etologia i biologia evolutiva per descriure una estructura social en què joves sexualment madurs ajuden a portar endavant noves generacions, en lloc d’intentar reproduir-se ells mateixos. Aquest fenòmen va ser estudiat per primera vegada en ocells, però també és conegut en mamífers i insectes.
Aquest concepte el vaig llegir per primera vegada al llibre La cadera de Eva de José Enrique Campillo Àlvarez. En el llibre en fa referència en el capítol “tías solteronas” (concepte que personalment no m’agrada): “Imaginemos, por ejemplo, hace cien mil años, en plena glaciación, a una hembra preñada que, además de estar amamantando aún a una cría, tuviera que cuidar a otra de tres años: apenas podría abandonar las proximidades del refugio donde habitaba el clan. En estas circunstancias la colaboración de las tías resultaba esencial.” Aquest context ajuda a incorporar al nostre imaginari com es vivia la maternitat en les cavernes i quant d’important era la xarxa.
A partir d’aquesta curiositat, he buscat si l’evidència científica en feia referència. Existeixen pocs estudis i conclouen que la presència de “potencials ajudants” a la llar s’associa significativament amb una major supervivència de les cries.
En els nostres inicis, la criança necessitava una xarxa de suport per poder desenvolupar-la. El concepte de comunitat i cooperació era bàsic per assegurar la descendència. Aquesta és la nostra història, la realitat per la qual ens ha esculpit l’evolució.
La realitat actual és ben diferent. Ara passem els mesos de postpart en solitari i es viu com una càrrega exclusivament materna. L’ajuda que pot aportar la comunitat pot ser un fet determinant per transitar el postpart amb la felicitat i l’amor que aporta un nadó. Sentir l’acompanyament d’altres mares que ja han passat les dificultats o notar la seguretat de poder deixar la criatura amb una altra persona per descansar, airejar-se, relacionar-se… pot ser un èxtasi de felicitat.
Llavors, t’animo a buscar les col·laboradores del niu, és a dir, aquelles persones que et transmeten la seguretat i tranquil·litat per sostenir-te i ajudar-te durant el postpart.
Marta Seguí, fisioterapeuta i psiconeuroimmunòloga.