14 May 2020

Els bacteris: part vaginal vs part per cesària

El part és el procés pel qual el bebè surt del ventre de la dona al final de la gestació. Existeixen diferents tipus de parts: 

  • Part natural: És aquell part en què el bebè surt per la vagina sense gaire assistència, tecnologia o fàrmacs. Aquesta definició no es centra en la posició que adopta la mare (estirada boca amunt, en gatzoneta, en quadrúpedia) ni l’entorn que l’envolta (a l’aigua, a casa o a l’hospital).
  • Part instrumental: És aquell part vaginal en què és necessària l’assistència externa mitjançant ventosa, també anomenada vacum, o fòrceps per a facilitar la sortida del cap del bebè fora del canal del part. Molt habitualment va acompanyada d’una incisió en el periné de la mare.
  • Part per cesària: És aquell part que es fa quirúrgicament a través d’una incisió a nivell abdominal per arribar a l’úter i treure el bebè.

Tenint en compte aquests conceptes, m’agradaria centrar l’entrada en les diferències bacterianes quan comparem el part vaginal amb el part per cesària. 

CESÀRIA

No es tracta d’estar a favor de la cesària o del part vaginal, sinó de tenir clar que una cesària és una INTERVENCIÓ QUIRÚRGICA MAJOR. Sí, ho poso en majúscules perquè crec que a vegades no som conscients del que significa pel cos entrar a quiròfan. 

M’entristeixen comentaris com  prefereixo cesària perquè no hauré de fer res” o “a mi que me’l treguin”, i encara pitjor la programació d’una cesària sense que realment sigui una necessitat. 

Tot i així, hi ha algunes situacions en què la cesària està indicada:

  • Placenta prèvia totalment a terme
  • Posició fetal transvers amb dilatació completa
  • Prolapse del cordó umbilical
  • Despreniment de la placenta
  • Tumor de gran a nivell uterí
  • Eclàmpsia
  • Patiment fetal
  • Ruptura uterina

PART VAGINAL

El meu fanatisme pel part vaginal principalment és perquè estem dissenyades per això, però també pels beneficis que té per el bebè. 

Mentre el nounat baixa pel canal del part, va succeint una colonització de bacteris en el sistema digestiu d’aquest. Fa alguns anys, es pensava que l’intestí dels bebès era estèril, és a dir, sense bactèries, i que en el procés d’alletament era on es colonitzava per primera vegada. Ara es sap que no és així, sinó que els nounats ja tenen bacteris a nivell intestinal durant la gestació. Tenint en compte això, pel futur nadó serà molt important l’alimentació, els fàrmacs, l’estat mental i l’entorn de la mare durant l’embaràs i també en el moment del part. 

Durant el part vaginal, el nadó entra en contacte amb la flora vaginal de la seva mare fent que això provoqui una invasió bacteriana positiva. S’han fet estudis de la femta dels nounats on s’ha vist que el perfil microbià és molt semblant a les bactèries fecals i vaginals de la mare. En canvi, quan els bebès són nascuts per cesària, estan exposats a bacteris de la pell de la mare i de l’entorn hospitalari.

Us vull parlar d’un estudi del 2016 fet amb 18 bebès, 7 nascuts per via vaginal i 11 per cesària programada. A quatre dels nadons nascuts per cesària, se’ls va exposar als fluïts vaginals de la mare mitjançant la neteja de la boca, la cara i el cos amb una gasa estèril que s’havia posat a nivell vaginal una hora abans del naixement. Van poder concloure que aquests 4 nounats que van ser exposats als fluïts vaginals tenien una microbiota intestinal, oral i de la pell semblant als nascuts per via vaginal durant els primers 30 dies de vida, que era el que va durar l’estudi.

CONCLUSIÓ

Néixer pels canals que estem programats i adaptats ens aporta la seguretat de tenir una comunitat bacteriana rica i variada per assegurar un sistema immunitari eficient i ràpid. Aquest fet, ens protegeix de no tenir (o tenir menys possibilitats) de desenvolupar al·lèrgies, pells atòpiques, intoleràncies alimentaries, malalties autoimmunitàries o obesitat infantil, entre moltes altres.

 

Marta Seguí, fisioterapeuta i psiconeuroimmunòloga.

 

BIBLIOGRAFIA

https://www.regenerapni.com/ca/blog/la-placenta-huevo-cuento-fascinante/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5583026/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4289016/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26663884

https://www.nature.com/articles/srep23129

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22776980/

Niños sanos, adultos sanos – Xavi Cañellas y Jesús Sanchis

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5062956/