07 febrero 2023

Baix pes al néixer

El creixement del nadó és un aspecte de la gestació que preocupa a totes les mares, sobretot quan no és el que s’espera. Sense saber què significa la frase “no compleix els percentils predeterminats”, la preocupació comença a habitar al cos de la mare gestant.

Durant l’embaràs, la velocitat del creixement del fetus és de 8 cm al mes. Quan un nadó té una restricció del creixement intrauterí, vol dir que està creixent més lent del que hauria. Pot ser un creixement asimètric, és a dir, que hi ha una desproporció entre el cap, els ossos llargs i l’abdomen; o simètric, que significa que tot el bebè és petit.

Als països industrialitzats, hi ha més preocupació per les conseqüències adverses de la sobre-nutrició fetal que per la desnutrició, però la manca de creixement per restricció calòrica de les mares també té conseqüències en el futur del bebè.

CONSEQÜÈNCIES DE LA FAM

Hi ha finestres de temps sensibles durant el desenvolupament embrionari, on els senyals ambientals de la mare poden programar modificacions epigenètiques que alteren els sistemes neuroendocrins, metabòlics i energètics del nadó.

La famosa “cohort de naixements de la fam holandesa” consta de més de 2000 fills únics que van néixer entre el novembre de 1943 i el febrer de 1947 a Amsterdam i se’ls va fer un seguiment sistemàtic fins el 1996. Als Països Baixos Occidentals, el 1944, les dones embarassades consumien entre 400 i 800 kcal/dia, aproximadament una quarta part de la ingesta recomanada. La fam va afectar persones de totes les classes socials i va anar seguida per una prosperitat durant la postguerra.

Una de les observacions importants de l’estudi va ser que les dones exposades a la fam durant la gestació mitjana o tardana van tenir nadons amb pesos significativament reduïts al néixer. En canvi, les mares que van estar exposades a la fam durant la gestació primerenca, van tenir nadons amb pesos normals al néixer; tot i això, van créixer amb taxes més altes d’obesitat comparat amb els altres nadons. Per tant, tot i que el pes reduït al néixer és l’indicador més fàcil de mesurar la privació intrauterina, no és l’única causa de la malaltia adulta posterior.

Una de les prediccions fetes per l’estudi és que les adaptacions fetals a l’escassetat esdevenen poc adaptatives només quan els individus afectats s’exposen més tard a un entorn d’abundància.

De manera semblant, es repeteixen conclusions a la fam del “Gran salt Endavant” a la Xina entre 1958 i 1961 o a Nigèria amb  la fam de Biafre entre el 1968 i 1970. En aquests casos, a més, també es va mostrar més susceptibilitat a l’esquizofrènia.

RESUMINT

Les conseqüències a llarg termini dels factors ambientals en el moment de la concepció i durant l’embaràs es descuiden en gran mesura. L’epigenoma és més plàstic a les primeres etapes del desenvolupament de l’embrió i deixa una marca en el funcionament corporal per a tota la vida. Aquests nadons són més sensibles a desenvolupar malalties metabòliques com la diabetis tipus 2, obesitat, malalties cardiovasculars com la hipertensió arterial, i malalties mentals com l’envelliment cognitiu accelerat o l’esquizofrènia.

 

Marta Seguí, fisioterapeuta i psiconeuroimmunòloga.

 

REFERÈNCIES

  1. Harald Lehnen, Ulrich Zechner and Thomas Haaf. 2013. Epigenetics of gestational diabetes mellitus and offspring health: the time for action is in early stages of life. Molecular Human Reproduction, 19(7): 415–422.
  2. Nady El Hajj, Eberhard Schneider, Harald Lehnen and Thomas Haaf. (2014). Epigenetics and life-long consequences of an adverse nutritional and diabetic intrauterine environment. Reproduction, 148(6): R111–R120.
  3. Tessa Roseboom, Susanne de Rooij and Rebecca Painter. (2006). The Dutch famine and its long-term consequences for adult health. Early Human Development, 82(8):485-91.
  4. Laura C. Schulz. (2010). The Dutch Hunger Winter and the developmental origins of health and disease. Proceedings of the National Academy of Sciences, 107(39): 16757–16758.
  5. Shige Song, Wei Wang and Peifeng Hu. (2009). Famine, death, and madness: schizophrenia in early adulthood after prenatal exposure to the Chinese Great Leap Forward Famine. Social Science & Medicine, 68(7):1315-21.