30 marzo 2020

Com aconseguim un sistema immunitari sa?

La setmana passada vam parlar sobre l’anatomia i la fisiologia del sistema immunitari. En aquesta entrada vull parlar sobre els elements bàsics que ajuden a què el sistema immunitari funcioni correctament.

  1. Alimentació saludable: Tenint en compte que el 70-80% del sistema immunitari està a nivell digestiu, és important tenir una alimentació saludable y variable. Una dieta basada principalment en verdures i fruites de tots els colors, carn i ous de gallines que s’han mogut, i peix que ha menjat plàncton i altres peixos en llibertat. Tenint en compte això aconseguirem adquirir nutrients tan importants com les grasses omega3 i omega 6, minerals com zinc, seleni, entre altres, o les vitamines A, C i E.
  2. Descans: Durant la nit, quan dormim, és quan el cos neteja. És en aquest moment en el que el requeriment energètic del cos baixa quan el sistema immunitari s’activa i demana energia.
  3. Sol: La vitamina D que es sintetitza a través del sol ajuda en moltes funcions com per exemple la fixació del calci. Però també té un paper essencial pel sistema immunitari com a modulador.
  4. Flexibilitat metabòlica: Hem de pensar que cada vegada que mengem, els sistema immunitari s’activa per comprovar si els aliments que incorporem tenen algun patogen. Si estem sempre menjant, el cos sempre està inflamat. Així que la proposta és deixar espais on el sistema digestiu i el sistema immunitari descansin. Escolta el cos: és gana real o gana emocional?
  5. Exercici físic: El canvi de rutina que vivim actualment ens ho posa difícil, però el moviment és bàsic pel nostre cos. L’activitat física, de qualsevol tipus, ajuda a estimular el sistema immunitari.

 

Marta Seguí, fisioterapeuta i psiconeuroimmunòloga.

 

Bibliografia

  • Compendio de Fisiologia Medica – Guyton & Hall
  • Principios de Anatomía y Fisiología – Tortora & Derrickson