05 agosto 2020

El cortisol i el part

En l’entrada anterior, vaig parlar sobre el cortisol i la seva influència sobre la placenta. En aquesta entrada us vull parlar sobre la seva influència en el part.

Part

Les hormones presents en el part són fonamentals i tenen funcions molt importants. L’augment d’estrògens i la disminució de la progesterona o la presència d’oxitocina que ajudarà, per exemple, a que a la mare produeixi les contraccions uterines.

En aquest procés, la mare no és l’única que allibera hormones! s’ha vist, també, que el fetus allibera oxitocina, cortisol i prostaglandines per ajudar-se a la seva sortida.

M’agradaria centrar-me en les prostaglandines: Aquestes, són unes de les substàncies més importants durant el part, que de forma natural, són alliberades per les membranes fetals per augmentar la intensitat de les contraccions. En el cas d’un part que no avança, els metges també tenen el recurs d’administrar-les per via vaginal.

Cortisol i part

Si recordem l’entrada anterior on vaig parlar del cortisol i la seva influència sobre la placenta, crec que és fàcil entendre la relació que hi ha:

  • L’estrès crònic fa que l’enzim que evita que el cortisol arribi fins al bebè, es vegi inhibit.
  • L’excés de cortisol en sang provoca que la placenta secreti menys progesterona.
  • Tenir menys progesterona augmenta les possibilitats de contracció per part de l’úter.

A més a més, s’ha vist que l’hormona anticipatòria del cortisol, l’hormona alliberadora de corticotropina (CRH), té un efecte regulador sobre les prostaglandines que participen en el part. Per tant, si hi ha molt de cortisol, significa que també hi ha molta  CRH i l’augment de CRH, provoca menys regulació sobre les prostaglandines que participen en el part.

Si tot això succeeix en els primers mesos, ens trobarem davant un avortament. Si tot això succeeix en el sisè o setè mes de gestació, ens trobarem davant un part prematur.

Conclusions

La situació actual és incerta i això ens pot crear angoixa. Però també és veritat que l’estil de vida que a vegades portem on l’exigència és el centre de la rutina, tampoc és sana.

Per tant, recomano aprendre a gestionar les situacions estressants, ja que és el primer i millor aprenentatge que li podem regalar al nostre fill. Com ho podem fer?

  • El moviment pot ser una gran decisió per tal de que el cos gestioni aquell cortisol que corre pel cos.
  • Els pensaments o les frases en positiu poden ser allò que tranquil·litzi la ment. Informar-nos des de fonts oficials i no anticipar el que encara no sabem que passarà.
  • La confiança en el propi cos, si la gestació està més avançada. La decisió de posar-se de part és un concepte ambigu per la ciència, però no forcem al cos a l’abisme si encara no és el moment.

Us deixo tot seguit, el link a l’entrada anterior on parlàvem del cortisol i la seva relació amb la placenta.

Marta Seguí, fisioterapeuta i psiconeuroimmunòloga.

 

Bibliografia

  • Web de El Parto es Nuestro
  • Blog de Regenera
  • Llibre: Niños Sanos, Adultos Sanos
  • Compendio de Fisiologia médica – Guyton & Hall
  • Tratado de Ginecología y Obstetrica – Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia