10 noviembre 2019

El massatge perineal

El massatge perineal és una tècnica física que es realitza en les embarassades amb l’objectiu de preparar la musculatura, i tots els teixits de la zona pèlvica, pel moment del part. A mi m’agrada imaginar aquesta preparació com una classe d’estiraments: no t’assegura no lesionar-te, però ajuda a que la musculatura estigui més ben preparada pel pas del nadó.

El massatge en si consisteix en realitzar traços en forma de C o en diferents direccions obrint la vagina sense provocar dolor. Inicialment es recomana fer el massatge 2-3 cops per setmana, però quan s’aproxima la data del naixement, s’ha d’augmentar fins a 5-6 cops.

Existeix també un aparell, anomenat EPI-NO, per incrementar l’estirament, així com també per gestionar el dolor i/o practicar els “pujos” quan l’embaràs està més avançat, sempre amb supervisió d’un fisioterapeuta.

Però, per què és tan important preparar el sòl pèlvic pel part?

La pelvis femenina forma un cilindre entre el pubis (per davant), el sacre (per darrera) i les espines ilíaques (als costats). El sòl pèlvic és el conjunt muscular que tanca aquest cilindre per baix.

Al llarg de la gestació, la dona experimenta una sèrie de fluctuacions hormonals que l’ajuden en el desenvolupament del nadó, però també en la preparació del cos pel moment del part, sobretot dels moviments d’obertura que farà la pelvis. Un exemple d’aquestes hormones és la relaxina, que ajuda a augmentar l’elasticitat dels teixits i la mobilitat articular i dels òrgans.

Malgrat les hormones, la coronació (moment en què el cap del nadó comença a mostrar-se per la vagina) és la fase més important pel sòl pelvià, ja que és quan està sotmès al major estirament. És en aquest moment en què es poden produir els esquinçaments o on les persones que assisteixen el part decideixen fer l’episiotomia.

Com ja he dit, el massatge perineal no assegura que no es produeixin aquestes lesions, però predisposa a què la musculatura sigui elàstica. Hi ha altres factors que també influencien en les lesions del periné, com per exemple la rapidesa del part, el nivell de relaxació i control de les respiracions de la futura mare, el context ambiental en el moment del part (llum, temperatura…), la pressió dels acompanyants sanitaris, el control del dolor o la presència de l’epidural, entre altres.

Per tant, el massatge perineal és important perquè augmenta l’elasticitat i afavoreix la circulació sanguínia de la zona facilitant la relaxació d’aquest pla muscular durant el part (paraules textuals de la FAME). A més a més, l’evidència científica ens diu que redueix el trauma perineal i el dolor als tres mesos del part amb independència de si s’ha fet episiotomia o no.

I a més a més, el massatge és un moment d’auto-coneixement per la futura mare i/o de compenetració amb la parella si és aquesta la que el fa. És un moment en què la vagina es deixa de veure com la part del cos que “està allà baix” i es comença a mirar amb l’admiració que es mereix per les grans capacitats que desenvolupa.

 

Marta Seguí, fisioterapeuta.

 

Bibliografia

–       https://www.federacion-matronas.org/

–       El periné femenino y el parto – Blandine Calais-Germain

–       Parir – Ibone Olza

–       El bebé es un Mamífero – Michel Odent

–       Beckmann MM y Stock OM. (2013). Antenatal perineal massage for reducing perineal trauma (Review). Cochrane Database of Systematic Reviews. Issue 4. Art. No.: CD005123.

–       Geranmayeh M1, Rezaei Habibabadi Z, Fallahkish B, Farahani MA, Khakbazan Z y Mehran A. (2012). Reducing perineal trauma through perineal massage with vaseline in second stage of labor. Arch Gynecol Obstet. 285(1):77-81

–       Vagina – Naoemi Wolf