22 noviembre 2021

Els Hipopresius

Avui, us vull xerrar sobre els anomenats «hiporesius»:

La Gimnàstica Abdominal Hipopressiva va ser descrita pel Dr. Marcel Caufriez el 1980 quan es va adonar que els mètodes que s’estaven utilitzant per enfortir els abdominals durant el post-part provocaven alteracions en l’estàtica de la pelvis. A través de l’observació i l’exploració, va anar descobrint que amb l’activació d’un múscul de l’esquena, anomenat serrat anterior, s’obria també la caixa toràcica amb la conseqüent relaxació del diafragma i pujada dels òrgans interns.

Llavors, la tècnica va sortir com alternativa per a tonificar la musculatura abdominal, però al 2010 ja es va començar a considerar un dels futurs pilars en el tractament i la prevenció de la salut, l’estètica i el rendiment esportiu.

MÈTODE

Són un conjunt de tècniques posturals que disminueixen les variacions de pressió dins l’abdomen i activen fibres musculars de la pròpia faixa abdominal i del sòl pelvià a través de l’activació conjunta que existeix entre el múscul transvers abdominal i el periné.

La posició en la qual es realitzen els exercicis és fonamental. Consisteix en adelantar el pes i flexionar una mica els genolls per a desplaçar el centre de gravetat cap endavant i cap amunt, i així disminuir la pressió i activar la faixa abdominal. També s’activen altres músculs de l’esquena i de les espatlles degut a la posició específica dels braços, provocant un efecte sobre la postura a llarg termini.

La respiració durant els exercicis és la part més difícil d’aprendre. A través de l’apnea espiratòria es col·loca el diafragma en una posició alta, provocant que la pressió abdominal sobre les vísceres disminueixi. I a més a més, té efectes a nivell del sistema nerviós visceral provocant:

  • Disminució de l’activitat de la bufeta, provocant menys ganes d’orinar.
  • Contracció del recte, que millora la continència dels gasos i la femta.
  • Augment del treball abdominal que ajuda a millorar la gestió de les pressions.

INDICACIONS (en què ens pot ajudar?)

La Gimnàstica Abdominal Hipopressiva es podria recomanar en el post-part, en problemes del control urinari i/o fecal, en algun tipus de restrenyiment, en dolors a l’esquena, després d’una cirurgia abdominal, en presència d’hèrnies, així com també per crear un efecte estètic.

Tot i així, la tècnica presenta les seves contraindicacions:

  • En el cas d’embaràs per l’efecte de les contraccions uterines que provoca.
  • En el cas de persones hipertenses ja que hi ha risc d’augment de la tensió arterial diastòlica per la participació del sistema nerviós.

Recorda que el més adequat és acudir a un fisioterapeuta especialitzat per aprendre correctament la tècnica, però un cop ja s’adquireix l’hàbit, és una pràctica que es pot fer a casa.

Si et surgeix qualsevol dubte o téns ganes d’iniciar-te en aquesta pràctica ens pots contactar per les vies habituals 🙂

 

Marta Seguí, fisioterapeuta i psiconeuroimmunòloga.