03 julio 2019

Les cesàries a debat

En una publicació de l’any passat en el diari Menorca parlaven que en el 2017 s’havien registrat un 19,7% de cesàries en els hospitals de les Illes Balears. En la nostra illa, concretament, estàvem al voltant del 26,3%, que representa uns 533 parts.

Podríem pensar que aquestes xifres no són tan altes, però sorprenen quan l’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana no superar el 10-15% de parts en forma de cesària. En una declaració del passat 2015, l’OMS va definir aquest valor veient que si es superava el 10% no s’associava amb una reducció de la taxes de mortalitat maternes i/o neonatals. A més a més, concloïa dient Las cesáreas pueden provocar complicaciones y discapacidades significativas, a veces permanentes o incluso la muerte, especialmente en los lugares que carecen de instalaciones o de capacidad para realizar cirugías de forma segura y para tratar las complicaciones quirúrgicas. Idealmente, las cesáreas deben realizarse sólo cuando son necesarias por razones médicas”.

En els percentatges mundials de cesàries del 1990 al 2014, països com Austràlia, Portugal, EEUU i Brasil, entre altres, superen el 30% dels seus parts en forma de cesària.

Per a mi no es tracta d’estar a favor de la cesària o del part vaginal, sinó de tenir clar que el part per cesària és una INTERVENCIÓ QUIRÚRGICA MAJOR. Sí, ho poso en majúscules perquè crec que a vegades no som conscients del que significa entrar a quiròfan pel cos. M’entristeix veure a mares que prefereixen una cesària perquè així no hauran de fer res i la recuperació serà millor, cosa que poso en dubte.

Quan a la consulta ve una mare amb una cesària la tracto igual que si hagués tingut un part vaginal. És veritat que segurament el seu sòl pelvià estarà en bon estat, però també és veritat que poden aparèixer igualment símptomes a llarg termini perquè el funcionament abdominal s’altera enormement. Hem d’entendre que el cos no està segmentat, sinó que es relaciona. El que passa a l’abdomen influeix en com és la nostra postura, en com funciona la columna vertebral, les pressions que reb la bufeta o en els moviments uterins durant les relacions sexuals.

A més a més, molts cops aquella senzilla cicatriu a l’abdomen porta molta emocions amagades de les il·lusions del que volia que fos el meu part i no va ser, de la por que vaig passar quan em van dir que hi havia patiment fetal… Com podem pensar que només és una cicatriu?

Marta Seguí, fisioterapeuta.